Affind dig som elektriker med overenskomsterne

Affind dig som elektriker med overenskomsterne

Danmark er unikt på mange punkter, hvilket man kan tillade sig at kalde om mange andre lande, men ofte får vi stukket i skoene, at vi er et socialistisk land, der tangerer at ville være kommunistisk – specielt når skræmmebillederne bliver sat op.

Man skal nok være opvokset og bo i Danmark for at forstå, at pointen med gratis skolegang, lægehjælp, sygehusophold og videre er betalt via skatten, ganske vist, men at alle samtidig har lige muligheder i landet.

Det vil groft sagt sige, at ingen falder igennem til samfundets bund, selvom der bestemt er undtagelser, men alle har mulighed for at avancere herhjemme, da der er lige adgang til for eksempel skolegang – som ikke bare er gratis, men bliver betalt for en.

Lad os så sige, at man er udlært elektriker i Faxe for lige at gøre det konkret med dette eksempel.

Hvis man så fortsætter med at kigge på den danske samfundsmodel, så vil man nok blive overrasket over, at der ikke er nogen lov, der garanterer ens løn, og at Staten ikke blandet sig i for eksempel overenskomstforhandlinger.

Når man kommer på arbejdsmarkedet for første gang som dansker enten ved at være vokset sig så gammel, eller man kommer udefra, og man så skal være elektriker i Faxe som nævnt, så betyder det, at Staten ikke griber ind her.

Når der skal forhandles løn for eksempel, så foregår det mellem lønmodtagerne og arbejdsgiverne, der også har deres forhandlings-folk indover i form af fagforeninger med videre.

Hver arbejdsplads kan så have garanteret en vist løn, pension, aflastning, ferie med videre, men mange af disse ting er frynsegoder fra arbejdspladsens side og ikke noget, som er lovet via loven.

Det kan i nogle tilfælde føles lidt skræmmende, for det er virkelig liberalt på det område modsat mange andre lande, men det har virket i mange år, og det vil nok fortsætte med at være der – så der er ikke andet for end at affinde sig med det.